Вибираємо посуд для кухні
На кухні навіть творчий безлад, що виглядає, як нагромадження каструльок, сковорідок і мисок, виглядає мило і зворушливо – адже це сліди народження смачних страв. Кухонний посуд – першочергове придбання для дому, без неї кухня виглядає осиротілої, а домочадці – голодними. Посуд для кухні зобов'язана поєднувати в якість і естетику, тільки тоді готування з її допомогою принесе задоволення і позитивний результат, що виражається у смачної та корисної їжі!
Особливості вибору посуду для дому в інтернет-магазині «Форма»
На що звертати увагу при виборі посуду? Для багатьох показник якості – ціна, хоча це справедливо не завжди. Іноді через високу ціну варто не якість, а бренд: не помилитися і купити посуд в інтернет-магазині належної якості непросто. Варто враховувати:
- Кількість членів сім'ї. Одній людині достатньо єдиною каструлі і сковороди, сім'ї з 4-5 осіб потрібно купити набір посуду у вигляді великих обсягів готування.
- Частота використання. Деякі люди готують на свята, інші щодня, інтенсивно, їм точно не вийде заощадити, потрібно купити посуд довговічну і зносостійкість.
- Рівень кулінарної майстерності. Професійний посуд коштує на порядок дорожче, вона дозволяє витримувати певний температурний режим, використовуватися різні техніки приготування. Якщо ви мрієте готувати щось складніше борщу і котлет, зверніть увагу на посуд з кераміки або спеціальних сплавів металу.
- Страви, які перебувають у фаворі у домочадців. Окремі продукти і страви «люблять» посуд з конкретних матеріалів.
Існує необхідний посудна мінімум, необхідний середньостатистичної сім'ї:
- 3-4 каструлі різного обсягу. У малогабаритних зручно варити каші і макарони, об'ємні моделі знадобляться для приготування перших страв або варіння компотів;
- 2-3 сковороди. Незліченну кількість страв готується на сковороді, їх в господарстві має бути кілька. Бажано мати млинцеву сковороду і модель з високими бортами а-ля сотейник для гасіння;
- ківш і сотейник. Будь-магазин посуду пропонує дану кухонне начиння: в ковші зручно готувати невеликий об'єм каші або варити яйця, в сотейнику відмінно тушкують м'ясо або овочі, виходить чудове рагу;
- казан. Практично в кожній сім'ї є любитель плову, а рецепт його приготування вимагає використання товстостінного і масивного казанка;
- миски для нарізання і зберігання продуктів;
- форми для запікання. Навіть, якщо ви в душі не кондитер, зробити тортик на свято – святий обов'язок. Форми також знадобляться для запікання м'яса, риби, картоплі, овочів. Не зайвими виявляться формочки для кексів, пасок, печива та інших солодощів.
Кулінарний процес неможливий без наявності обробних дощок, ножів, лопаток, мішалок, віночків і інших кухонних атрибутів. Посуд має бути на кухні в певному, достатньому для вашої родини кількості, перевіряється дослідним шляхом, дефіцит, так само як і надмірність, ні до чого.
Якщо не лізти в кухонні нетрі, не розбиратися у формах, товщиною стінок або дна, теплопровідності окремих матеріалів, як роблять досвідчені шеф-кухарі, прискіпливо вибираючи посуд для вишуканих страв, то достатньо знати матеріал виготовлення начиння і її розміри. Це допоможе вибрати посуд, ціна та якість якої задовольнять.
З яких матеріалів виготовляється посуд?
При виборі матеріалу для посуду, відправною точкою є мета її придбання – що планується в ній готувати. Існують універсальні матеріали, є більш примхливі. Наприклад, нержавіюча сталь славиться невибагливістю, чавун відмінно справляється з пловом і гасінням, мідний посуд обожнюють кондитери: вона ідеальна для варіння кремів або шоколаду; в алюмінієвих каструльках правильними виходять каші і паста; на тефлоновим покритті не пригорають млинці.
Кожен матеріал «дружний» з конкретним продуктом, тому не обов'язково купувати готові кухонні набори. Вони виготовляються з одного матеріалу, а на кухні бажано мати попурі з начиння з різними характеристиками – на нашому сайті formo4ka.com.ua ви знайдете різнопланові моделі каструль і сковорідок.
Умовно, матеріали для посуду поділяються на традиційні, що давно використовуються, та інноваційні, що з'явилися відносно недавно у зв'язку з нововведеннями в кулінарному світі:
- До традиційних відносять чавун, він максимально жаростійкий і довше інших матеріалів зберігає тепло. Чавунний казан успішно використовується для приготування їжі на газовій конфорці і відкритому вогні мангалу. Чавунний посуд (недорого) не виходить з кулінарної моди багато років поспіль. Також давно і успішно людьми використовується алюмінієва, емальована і посуд з нержавіючої сталі. В алюмінієвій не варто готувати і зберігати кислі продукти (помідори, молоко, сир, рис), а емальований слід утилізувати після появи сколів і тріщин, через них готується продукт контактує з металом, що не додає йому корисності. Класичними матеріалами для посуду вважаються також мідь і кераміка. Мідний посуд відрізняється увесистостью і високою ціною, вона – незамінний помічник у приготуванні соусів, теплопровідність міді в 2 рази вище, ніж алюмінію і в 10 разів більше, ніж нержавійки.
- Новими матеріалами, які прийшли в кухонний світ недавно, вважаються тефлон і жароміцне скло. Посуд (недорого інтернет-магазин «Форма» пропонує) з тефлоновим покриттям викликає чимало суперечок: продукти в ній не пригорають і швидко готуються, але тефлон стає небезпечним для здоров'я з появою на ньому подряпин, він потребує особливого дбайливого догляду. Скляний посуд «протипоказань» не має і використовується повсюдно.