Готуємо на чавунній сковороді, в першу чергу потрібно прожарити сковороду.
Чавунний посуд – це символ минулої епохи. Наші батьки, їх батьки готували їжу на чавунному посуді – найпоширенішою посуді в радянській епосі. В сучасний час кухонне начиння з цього чудового матеріалу витісняють інші. Однак у даній статті ми розповімо і доведемо, що популярність таких важливих речей, як чавунна сковорода була обумовлена не дефіцитом матеріалів, а безсумнівними перевагами даного металу.
Переваги чавунного посуду
Перше, про що слід говорити, коли мова йде про чавунному посуді, так це про низьку теплопровідність цього матеріалу. Дане фізична властивість означає, що чавун дуже повільно нагрівається, однак при цьому підвищення температури відбувається рівномірно. Крім повільного розігрівання, чавун також повільно остигає. Це цікава властивість часто використовується в приготуванні деяких страв, що потребують постійної температури без різких перепадів. Це найчастіше відноситься до тушкованим стравам і м'яса. Необхідно відзначити, що справжній плов прийнято готувати саме в чавунному казані, який допоможе створити справжній смак цього блюда. Ознайомитися з широким асортиментом чавунного посуду ви можете на нашому сайті в розділі чавунного посуду .
Окреме слово хочеться сказати про властивість чавуну зберігати запах від попередніх страв. З одного боку це сприяє приємному аромату страви, яке постійно готується в даній посуді. З іншого боку, якщо планується повсякденне використання чавунного посуду, то властивість зберігати запахи може зіпсувати смак і загальне враження. Тому радиться періодично прожарювати сковороду з сіллю (дана процедура описана нижче), що позитивно позначиться на поверхні посуду. Приготування їжі з високим рівнем кислотності також негативно впливає на робочу поверхню. Крім руйнування покриття, їжа, приготована в пошкодженій чавунному посуді, може придбати неприємний присмак металу. Як готувати відмінний вечеря в чавунному посуді, ви можете в наступній статті.
Перевагою також є довговічність матеріалу. Ми більш ніж упевнені, що чавунний посуд, якою користувалася Ваша бабуся, все ще ціла і використовується або зберігається на антресолях. Довгий термін служби і міцність чавунного матеріалу – це важливі якості для будь кухонного начиння.
Останнім у списку, але не за змістом, є безпека матеріалу. При впливі високих температур, чавун не виділяє шкідливих частинок і з'єднань у їжу, забезпечуючи схоронність вітамінів і мінералів, що містяться в їжі. Даний факт відмінно простежується в порівнянні з посудом з алюмінію або інших антипригарних матеріалів, наприклад, тефлону.
Як відбувається процес прожарювання сіллю чавунного посуду?
Перед цією процедурою необхідно насамперед добре промити посуд за допомогою миючих засобів. Після того, як чавунна сковорода була насухо протерта, поставте її на гарячу конфорку. При цьому дно повинно бути покрито товстим (близько 1 см) шаром солі. П'ятнадцять-двадцять хвилин прожарювання на середньому вогні буде достатньо. Після потрібно протерти сковорідку тканиною, змоченою олією. Зауважте, що сковорода повинна охолонути, перш ніж буде протерта.
На наступному етапі потрібно знову поставити посуд на вогонь, тільки замість солі буде тонкий шар того ж рослинного масла. Прокалив сковорідку таку ж кількість часу, змийте масло звичайною водою, не використовуючи спецзасоби для миття посуду. Витирати слід сухим рушником. Виконавши всі етапи даної процедури можна сміливо приступати до використання чавунної сковороди за прямим призначенням.
Ще однією фізичною властивістю, що впливає на кулінарний процес, є велика вага. Чавун, без сумніву, важкий метал. Це пояснюється високою щільністю матеріалу. Даний і, здавалося б, той параметр дуже важливий. Адже велика чавунна сковорода або казан, повністю наповнений їжею – важкий тягар не тільки для тендітних панянок, але і середньої комплекції чоловіків.
Крім великої ваги варто розповісти про згадане вище властивості чавуну зберігати залишковий смак і запах. У більшості випадків можна обійтися без досить витратного по часу процесу прожарювання, просто регулярно доглядаючи за посудом з чавуну. Іноді даний недолік вирішується за допомогою покриття емаллю. Однак даний метод позбавляє посуд властивості підсилювати смакові якості певних страв.
Підвівши підсумки, можна сміливо сказати, що висока популярність чавунного посуду обумовлена дійсно гідними перевагами і можливістю приготування в такому посуді їжі з унікальними смаковими якостями.
На загальну якість такого посуду також впливає і процес виготовлення. Тому, наш інтернет-магазин посуду «Формо4ка» представляє у своїх каталогах тільки якісних виробників, наприклад, чавунний посуд Біол. На сайті магазину, розташованого за адресою formo4ka.com.ua Ви зможете вибрати з широкого асортименту продукції необхідну модель або цілий набір.