Як зробити відмінний вечеря формату «все в одному», використовуючи просту чавунну каструлю?
В епоху суперкомбайнов, тефлонових сковорідок, мультиварок та іншої просунутої техніки, проста чавунний посуд виглядає древнім артефактом. Тим не менш, вона незамінна для кухні. Саме в ній наші бабусі та прабабусі готували таку смачну тушковану картоплю з м'ясом і рагу.
Унікальність такого посуду в тому, що чавун чудово поширює, а також зберігає тепло, що дозволяє їжі рівномірно готуватися і довше залишатися гарячою. Крім того, в результаті гасіння на повільному вогні, страва виходить соковитим і ароматним, а продукти зберігають більшість корисних вітамінів.
Придбати чавунну посуд в Україні можна в інтернет-магазині formo4ka.
Що готувати і як доглядати за чавунною посудом?
Готування в чавунній каструлі, крім перерахованих вище плюсів, відрізняється також простотою процесу. Маючи під рукою кілька рецептів, навіть молода і недосвідчена господиня зможе приготувати ситний і смачний обід. До того ж, у західних країнах стала популярна готування за методом one pot dishes. Суть її полягає в тому, що страва повністю від початку і до кінця, з усіма інгредієнтами готується в одній сковороді або каструлі. Це значно економить час і не займає багато робочого простору, а рецепти відрізняються простотою у виконанні.
Чавунна начиння добре підходить для приготування таких страв російської кухні як борщ, голубці і тушкована картопля. Ідеальна вона і для азійської кухні – плов, приготований в казані чавунному розсипчастий, ароматний і, в той же час, соковитий. В чавуні можна експериментувати і готувати страви, які здивують ваших гостей.
Яловичина в червоному вині з додаванням чорносливу чудово підійде для званої вечері, а відварені мідії або креветки з додаванням трав, спецій і вина, порадують навіть справжнього гурмана.
Для дружніх посиденьок за пивом на жаровні чавунної дуже просто приготувати курячі крильця зі спеціями. А гусятниця чавунна відмінно підійде для приготування соковитої печені або рагу.
Formo4ka також радить готувати в чавунному посуді млинці, оладки та інші страви, які вимагають рівномірної прожарювання.
Пам'ятайте, що чавун добре вбирає запахи, тому, якщо на сковороді або сотейнику тушкувалося м'ясо з додаванням часнику, то її необхідно вимити і прожарити з сіллю, щоб присмак і запах попереднього страви не переслідував такі кулінарні шедеври.
На сайті магазину чавунного посуду formo4ka.com.ua наданий широкий вибір посуду Біол за доступними цінами.
Чавунні сковорідки і каструлі можна мити в посудомийній машині. Для очищення досить протерти губкою з теплою водою без мильних і лужних засобів, а після – витерти насухо. Якщо прилипли до дна залишки їжі, не можна здирати їх залізною щіткою. Наберіть в каструлю води, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Залишки відстануть самі. Також не забудьте прожарити сковороду, докладніше про це ви можете прочитати в наступній статті.
Зберігати чавунну посуд треба в сухому місці, не накриваючи кришкою, оскільки чавун, при попаданні вологи швидко іржавіє. Готувати бажано на рослинному маслі. Вершкове масло, сало або маргарин негативно вплинуть на смак приготовленої в чавуні їжі та стан самої посуду.
З часом поверхня посуду вбере достатню кількість масла і буде покрита тонкою плівкою, яка перешкоджає проникненню вологи і пригоранню їжі.
Пам'ятайте, що при правильному догляді чавунний посуд може служити століттями.
Як вибрати і де купити чавунну посуд?
Основний ознака якості чавунної начиння – її вага, чим темніше і важче каструля, тим вона якісніша. Сміливо проходьте мимо легкої каструлі з гладкою поверхнею. Не дивлячись на клятвені запевнення продавця в магазині посуду, така річ не володіє всіма вищезазначеними позитивними якостями. При покупці, магазин посуду формочка рекомендує звернути увагу на чавунну посуд «біол».
Головні переваги чавунного посуду:
- вона рівномірно прогрівається і довго остигає;
- не вступає в хімічну реакцію з продуктами і не надає стравам «металевий» присмак;
- при використанні, дно і стінки вбирають жир, утворюючи покриття, яке не дозволяє їжі пригорати;
- не тьмяніє і не схильна до деформації під впливом високих температур.
Основні недоліки – це велика вага і крихкість. Останнє викликає здивування, однак, це факт. При сильному ударі об тверду поверхню, чавунна сковорідка розколеться надвоє.
Продається чавунний посуд в інтернет-магазинах і на ринках. Найзручніше купити її в інтернет-магазині посуду «Форма». Головна перевага такого вибору – не потрібно нікуди йти, є великий вибір і можливість порівняти ціни. У каталозі представлена не тільки кухонне начиння, але і велика побутова кухонна техніка та столові прилади.
Формочка – інтернет-магазин якісної кухонної техніки та посуду за конкурентними цінами.